HokejKoszykówka
Wtorek, 29 sierpnia 2017 r. godz. 10:49

Rozłam w legijnym tenisie. Oświadczenie Akademii Tenisa Legii

Bodziach i Woytek, źródło: Legionisci.com

Akademia Tenisowa Legii Warszawa, mająca bardzo dobre wyniki w szkoleniu dzieci i młodzieży (medale mistrzostw Polski oraz liczne sukcesy na arenie międzynarodowej), została zmuszona do zakończenia treningów na kortach przy ulicy Myśliwieckiej. Fundacja Warsaw Sports Group, zarządzająca m.in. Akademią Tenisa Legii i ściśle współpracująca z klubem nie porozumiała się w kwestii nowej umowy na wynajem kortów od Stowarzyszenia Klub Tenisowy Legia, którego prezesem jest Jerzy Hertel.

To Stowarzyszenie KT Legia posiada 12-letnią dzierżawę kortów, którą uzyskało w grudniu 2006 roku w ostatnim dniu urzędowania Kazimierza Marcinkiewicza. Sprawa była badana przez zespół radnych, którzy doszli do wniosku, że miasto wydzierżawiło korty za bezcen i bez przetargu.

Jak przekonuje Artur Bochenek, przymusowe wyniesienie się z Myśliwieckiej nie oznacza zakończenia działalności niezwykle utytułowanej sekcji Legii Warszawa, szkolącej zawodników, którzy są w światowej czołówce tenisowych rankingów. Wszyscy dotychczasowi tenisiści nadal trenować będą w barwach Legii.

Poniżej prezentujemy oświadczenie Artura Bochenka, Prezesa Fundacji Warsaw Sports Group:

Moi Drodzy,
Występując w imieniu swoim, trenerów, zawodników oraz wszystkich osób, które wspólnie tworzyły Akademię Tenisową Legii Warszawa, chciałbym poinformować, że dzisiejszy dzień jest ostatnim dniem treningów na kortach przy ul. Myśliwieckiej 4a. Dniem, który w opinii większości zaangażowanych w warszawski tenis musiał nastać. Musiał, ponieważ przez lata ludzie, którzy tworzyli ze mną tenisowy legijny klimat, napotykali na swojej drodze osobę, dla której wartością nadrzędną niestety nie był Klub, jego serce - czyli ludzie go tworzący stanowiący zawsze jego największą wartość, a zupełnie coś innego.

W ostatnich dniach ze strony operatora obiektu przy ul. Myśliwieckiej 4a doświadczyliśmy zachowań jasno wskazujących na brak chęci dalszej współpracy. Jak widać szkolenie Dzieci i Młodzieży oraz inicjatywy takie, jak chociażby turniej WSG Open 2017, nie spotkały się z uznaniem w oczach zarządcy obiektu. Nieprzyjęcie zaproponowanych przez nas warunków wynajmu kortów, brak własnej propozycji dalszego współdziałania oraz jasne deklaracje niezadowolenia z naszej dotychczasowej współpracy, które padały z ust Prezesa Jerzego Hertla w ostatnim czasie sprawiły, że w dniu dzisiejszym jesteśmy zmuszeni do opuszczenia obiektu przy ul. Myśliwieckiej 4a. To przykre, tym bardziej, że dzięki działalności Warsaw Sports Group, na przestrzeni 2016 i 2017 roku doszło do realizacji wielu nowych projektów, dzięki którym trafiliśmy do dużej rzeszy warszawskich Dzieci i Młodzieży, zaszczepiając w nich miłość do tenisa.

Chciałbym jednak uspokoić - nie poddajemy się - wszyscy nasi zawodnicy począwszy od Igi Świątek, Kacpra Żuka, Stefanii Rogozińskiej-Dzik, Ady Piestrzyńskiej oraz wielu, wielu innych, trenują i będą trenować nadal według najwyższych standardów Warsaw Sport Group i Legii Warszawa. Dla wszystkich korzystających z dotychczasowej oferty Akademii Tenisowej Legii Warszawa oraz setek dzieci trenujących zgodnie z naszym autorskim programem Legia Tennis Schools mamy również dobre wieści: wraz z nowym rokiem szkolnym wracamy do regularnych treningów w ramach tworzonych przez nas filii oraz prowadząc działalność przy współpracy z innymi warszawskimi Klubami tenisowymi. O szczegółach w ciągu najbliższych kilku dni będą informować Państwa pracownicy biura oraz trenerzy. Dla Państwa wygody oddajemy również stronę www.legiatenis.com, gdzie będziemy zamieszczać wszystkie informacje. Kontakty mailowe oraz telefoniczne pozostają bez zmian. Gdyby ktoś z Państwa miał ochotę spotkać się z nami i osobiście porozmawiać, serdecznie zapraszamy do nowego biura Akademii Tenisowej Legii Warszawa przy ul. Łazienkowskiej 6a.

Wierzę mocno, że zasady będące fundamentem i siłą naszego Klubu sprawią, że i w tym przejściowym okresie będziemy silniejsi i pokażemy raz jeszcze czym jest społeczność Legii Warszawa i jaką ma moc sprawczą.
Do zobaczenia na treningach! Bądźcie z nami!
#CałaLegiaZawszeRazem

Artur Bochenek,
Prezes Fundacji Warsaw Sports Group

Komentarze: (5)

życzliwy, 29.08.2017 11:24:05 - *.internetdsl.tpnet.pl

p. Artur Bochenek chyba powinien zrezygnować z bycia prezesem bo mu to nie wychodzi. Zarządzanie jest jego raczej słabą stroną w przeciwieństwie do składania obietnic bez pokrycia.
To już druga sekcja po hokeju, która będąc w zarządzaniu Warsaw Sport Group ma mocno pod górkę!

Daw1D, 29.08.2017 12:27:25 - *.191

no to czekam, aż zacznie się sypać w koszykówce, siatkówce, fight clubie, żeglarstwie, rugby itd.

Maciek, 29.08.2017 17:15:38 - *.dynamic-ww-08.vectranet.pl

powiem Wam prawdę: korty Legii zostały ledwo kilka lat temu całkowicie odbudowane, były super równe, nowe balony etc. i .... po 4-ch latach są to NAJGORSZE korty w W-wie!! + najdroższe!!!

Strasznie nierówne, po 3 lampy się nie świecą na każdym korcie, w zimie i wilgotno i zimno - dramat!!!

Graliśmy tam ze znajomymi i w zimie zostawialiśmy 12 000zł ale teraz dziękujemy - gdzie indziej jest taniej, cieplej, jaśniej.

Tak to jest jak się nie dba o korty....

ja, 29.08.2017 17:45:16 - *.dynamic.chello.pl

Jeśli 12-letnia dzierżawa jest od 2006 roku to za rok wygasa.
Pytanie co dalej? Przetarg?

Paweł, 06.09.2017 14:31:19 - *.centertel.pl

Właśnie komercjalizują i rozkładają hokeja na lodzie w Wawie na łopatki. Towarzystwo destrukcyjne nastawione na kasę i wyzysk.

Serwis Legionisci.com nie ponosi odpowiedzialności za treść powyższych komentarzy - są one niezależnymi opiniami czytelników Serwisu. Redakcja zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy zawierających: wulgaryzmy, treści rasistowskie, treści nie związane z tematem, linki, reklamy, "trolling", obrażające innych czytelników i instytucje.
Czytelnik ponosi odpowiedzialność za treść wypowiedzi i zobowiązuje się do nie wprowadzania do systemu wypowiedzi niezgodnych z Polskim Prawem i normami obyczajowymi.

Dodaj swój komentarz:

autor:

treść:

Zgłoś newsa!

Jeżeli masz informację, której nie ma na tej stronie, a Twoim zdaniem powinna się znaleźć, zgłoś ją nam! Wystarczy wypełnić prosty formularz, a informacja zostanie dodana do naszej bazy.
Zgłoś newsa!