fot. Mishka

Oświadczenie OZSK po spotkaniu z premierem

Redakcja - Wiadomość archiwalna

W poniedziałek po południu doszło do spotkania przedstawicieli kibiców z premierem Donaldem Tuskiem. Wcześniej Ogólnopolski Związek Stowarzyszeń Kibiców zwołał konferencję prasową, na której przedstawił swoje postulaty. Spotkanie z szefem rządu nie przyniosło żadnych konkretnych zmian. Kibice w całej Polsce "towarzyszą" kampanii Platformy Obywatelskiej.

Poniżej prezentujemy oświadczenie OZSK po spotkaniu z Donaldem Tuskiem.

"W poniedziałek zaprezentowaliśmy panu premierowi rzeczywisty obraz sytuacji jaka się wytworzyła po daniu przez rząd zielonego światła administracji państwowej na wszelkie działania wobec kibiców jako grupy społecznej, w tym działania bezprawne.

Zdajemy sobie sprawę, że w okresie przedwyborczym żadne zmiany nie są możliwe. Zależy nam jednak, by jak najszerzej informować o tym, że zamiast narzędzi przewidzianych przez prawo, w tym najbardziej restrykcyjną w Europie ustawę dotyczącą imprez masowych – stosuje się odpowiedzialność zbiorową, karząc nie sprawców wykroczeń, tylko setki tysięcy sympatyków piłki nożnej, z których istotna część ma wykupione karnety na mecze swoich drużyn. Po arbitralnym zamykaniu stadionów, ludzie ci ponoszą straty finansowe, których nikt im nie rekompensuje.

Właściciele stadionów aktualnie dysponują szerokim wachlarzem środków pozwalających na identyfikację każdej osoby znajdującej się na stadionie. W sytuacji, gdy obowiązkowe są identyfikacyjne karty kibica, ochrona dokładnie przeszukuje wchodzących na mecze, a na stadionach jest zaawansowany technicznie monitoring – ta odpowiedzialność zbiorowa jest tym bardziej kuriozalna. Nie rozumiemy też, dlaczego premier oczekuje, że będziemy społecznie pełnić rolę ORMO wobec ludzi, którzy poza stadionami popełniają przestępstwa, jednocześnie kibicując konkretnym klubom. Kwestiami kryminalnymi zajmują się określone służby.

Przedstawiliśmy obywatelski projekt nowelizacji Ustawy o zmianie Ustawy o imprezach masowych i innych ustaw, której uchwalenie pozwoli na wprowadzenie m.in. następujących rozwiązań:

- Doprecyzowanie przesłanek, które musi spełniać decyzja wojewody o zakazie przeprowadzenia imprezy masowej i skrócenie terminów w których rozpatrywane są odwołania od tej decyzji
- Eliminacja z polskiego systemu prawnego niekonstytucyjnej instytucji "zakazu klubowego".
- Wprowadzenie możliwości skrócenia okresu obowiązywania zakazu stadionowego po upływie 1/3 jego obowiązywania dla osób podejmujących się prac społecznych i działań reedukacyjnych prowadzonych przez wskazane i nadzorowane przez samorząd terytorialny organizacje społeczne.
- Wprowadzenie obowiązku posiadania karty kibica, jako dokumentu uprawniającego do udziału w imprezie masowej.
- Wprowadzenie konsekwentnego całkowitego zakazu sprzedaży napojów alkoholowych na terenie obiektu, na którym odbywa się impreza masowa.
- Umożliwienie prowadzenia dopingu z użyciem materiałów pirotechnicznych w modelu duńskim (stowarzyszenie kibiców odpowiedzialne za doping wnosi kaucję, która przepada na pokrycie ewentualnych roszczeń odszkodowawczych). Premier zadeklarował powrót do tej sprawy po wyborach.
- Wprowadzenie obowiązku prowadzenia i finansowania działalności edukacyjnej i sportowej dla klubów sportowych i stowarzyszeń kibiców przez samorządy.

Jak wynika ze statystyk Komendy Głównej Policji z roku na rok następuje poprawa bezpieczeństwa na imprezach masowych. "W porównaniu z 2009 r. o 40 proc. spadła liczba chuligańskich wybryków. O blisko 40 proc. mniej było zatrzymań chuliganów. Do sądów trafiło o 56 proc. mniej wniosków w sprawach o wykroczenia popełnione w związku z imprezami masowymi. Na tym nie koniec. Po meczach piłki nożnej do sądów skierowano 803 wnioski o ukaranie – spadek o blisko 62 proc. Mniej jest też wydawanych zakazów stadionowych."

Proponowane zmiany zwiększają bezpieczeństwo imprez masowych przy jednoczesnym doprecyzowaniu prowadzenia kulturalnego i efektownego dopingu oraz przyczyniają się do rozwoju społeczeństwa obywatelskiego.

Przedstawiliśmy również listę bezprawnych działań organów administracji wobec kibiców. Jesteśmy przekonani, że jest szereg zdroworozsądkowych rozwiązań problemów związanych z bezpieczeństwem imprez piłkarskich, do których należy wrócić po wyborach. Protest trwa, zgodnie z deklaracją z maja br. do momentu ustania represji.

Zarząd Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców"